илюстрация: pixabay.com17 души загинаха, а десетки хиляди бяха принудени да напуснат

...
илюстрация: pixabay.com17 души загинаха, а десетки хиляди бяха принудени да напуснат
Коментари Харесай

Наводнението в Италия е причинено от събитие, случващо се веднъж на 200 години

илюстрация: pixabay.com

17 души починаха, а десетки хиляди бяха принудени да изоставен домовете си поради наводненията

Наводненията, които оставиха под вода огромни територии в Североизточна Италия този месец, са породени от метеорологично явление, което се случва един път на 200 години, а ролята на изменението на климата е лимитирана.

Такава оценка дават специалисти от World Weather Attribution (WWA), представени от Агенция Франс Прес и bTV.

В изследването са взели участие 13 откриватели от Европа и Съединени американски щати.

17 души починаха, а десетки хиляди бяха принудени да изоставен домовете си, откакто в границите на три седмици в района Емилия-Романя се изсипаха проливни дъждове, които провокираха свлачища и наводнения, унищожиха аграрни земи и предприятия.

В отчета на групата климатолози World Weather Attribution (WWA) се споделя, че през май е било следено " най-дъждовното събитие от този вид " от два века насам, наричайки го " събитие, което се случва един път на 200 години ".

Групата, чиято цел е да потвърди надеждни връзки сред световното стопляне и избрани метеорологични феномени, съобщи, че нейните модели демонстрират, че сходни събития в този район по това време на годината не стават по-чести или по-интензивни.

" Сравнително извънредно е за наше изследване да откри, че рисковите превалявания не са станали по-вероятни заради излъчванията на парникови газове ", споделят от WWA.

В отчета се акцентира, че в Италия се ускоряват други феномени, свързани с изменението на климата, като се следи обща наклонност към засушаване, само че също по този начин и промени в сезоните, водещи до евентуално по-редки, само че по-интензивни превалявания.

Последиците от наводненията в Емилия-Романя се изостриха от двугодишната суша в Северна Италия, която остави земята суха и твърда и не можа да усвои водата.

В изследването се споделя, че десетилетията урбанизация също са нараснали риска от наводнения.

" Въпреки че в Емилия-Романя не се усилват пролетните епизоди на значителни превалявания, в други елементи на Италия екстремните превалявания се ускоряват ", сподели той.

Почти 94% от италианските общини са изложени на риск от свлачища, наводнения и ерозия на крайбрежието, съгласно Италианския институт за запазване и проучване на околната среда.

Емилия-Романя е изключително изложена на риск, защото в предишното е имало наводнения и свлачища, макар че от 1939 година насам не се е случвало нищо, даже сравнимо с бедствието от този месец, се споделя в изследването.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР